Home > Nieuwsbrieven > Nieuwsbrief 14 – juni 2015

Nieuwsbrief nr. 14: Verslag bezoek aan de school in Luzira, Oeganda, in juni 2015.

Deze keer ben ik alleen op reis gegaan. Eind 2014 is een kist met spullen voor Oeganda verscheept naar Oeganda. In deze kist zaten spullen voor de school, maar ook 8 naaimachines. Deze naaimachines waren bestemd voor Miriam Kaggwa, de vroegere directrice van de Luzira school die 3 jaar geleden met pensioen is gegaan.

Ik kreeg in mei 2015 bericht dat de container door de Douane in Kampala was vrijgegeven. Ik heb de kist opgehaald en heb de naaimachines bij Miriam thuis gebracht en de schoolspullen naar de school.

Miriam is op dit moment bezig om vrouwen die bij haar in de buurt wonen in haar huis naailes geven. Daarna kunnen deze vrouwen zelf kleding maken en verkopen, zodat zij zelf geld kunnen verdienen.

 

Ik heb ook geld meegekregen van de Boomladder school in Heerhugowaard. In alle klassen van deze lagere school heb ik een presentatie gegeven over de Luzira school. De kinderen reageerden heel enthousiast en betrokken.
De kinderen hebben met een actie ruim € 360 ingezameld met de bedoeling om voor dat geld schoolboeken te kopen voor klas 7, de hoogste klas op de Luzira school. Er zitten ongeveer 150 kinderen in twee klassen. De kinderen krijgen 4 vakken waaronder Engels en rekenen. De kinderen hadden voor elk vak maar 20 boeken dus dat was veel te weinig.
Samen met de directeur van de school hebben wij boeken uitgezocht. Uiteindelijk hebben wij met het geld van de school en ook nog wat geld van onze Stichting 50 boeken Engels en 50 boeken Rekenen gekocht.
Deze boeken heb ik persoonlijk aan de kinderen en leraren overhandigd. Wat waren zij er allemaal blij mee!

 

 

 

 

 

Vanaf het begin van de sponsoring van de school was alles wat gebouwd en verbouwd werd bekostigd met ons geld. De bedoeling is uiteindelijk dat de school zichzelf kan bedruipen.

Tot mijn grote vreugde kan ik nu vaststellen dat het punt is bereikt dat de school met eigen geld dingen op school heeft gedaan en dat er ook andere instanties in Oeganda bereid gevonden zijn iets voor de school te gaan doen.

In de vorige nieuwsbrief had ik geschreven dat op een school in Biina met ca. 2400 kinderen het toiletgebouw in een zeer slechte staat was (netjes uitgedrukt). Op ons verzoek is toen een offerte gemaakt van een nieuw toiletgebouw.
Bij het bezoek in juni liet men mij een krantenartikel zien waarbij een organisatie in Oeganda, African Evangelist Enterprise Uganda, een advertentie had geplaatst voor een aanbesteding van toiletgebouwen op drie scholen, waaronder de school in Bbiina en onze Luziraschool.
De kosten van deze toilet gebouwen  worden volledig door deze organisatie gefinancierd. Dat betekent dat wij ons geen zorgen meer hoeven te maken voor de toiletten op de school in Bbiina en dat op onze school in Luzira drie toiletgebouwen worden gebouwd met in totaal 24 toiletten!

school

Door een andere organisatie is een watertank geplaatst. Op het schoolplein zijn bomen en planten geplant.
Kortom, het gaat dus goed op onze school !

 

Heerhugowaard, oktober 2015

Ton Apeldoorn

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*