Home > Verslagen > Verslag Leidse studenten 2010

 Verslag Leidse studenten 2010

In juli 2010 op bezoek bij de Luziraschool. Verslag van 5 Leidse studenten.

De Studentenvereniging voor Ontwikkelingssamenwerking Leiden werkt aan kennisverbreding over ontwikkelingssamenwerking en aan draagvlakversterking. Daarom organiseert ze ieder jaar een studiereis, zodat studenten op een laagdrempelige manier hun kennis kunnen vergroten over Ontwikkelingssamenwerking in de praktijk.

Dit jaar ging de studiereis naar Oeganda. Met twintig studenten zijn we drie weken langs verschillende projecten getrokken. Een van die projecten was de Luziraschool die door een door Jaap Metselaar en Ton Apeldoorn opgezette vereniging financieel wordt ondersteund. Vijf van de reisleden, die deel uit maakten van themagroep onderwijs, hebben daar een week lang rondgekeken en meegelopen, om van dichtbij te bekijken wat de uitwerkingen van deze steun zijn. Wij werden warm verwelkomd door de leraren en leerlingen, al onze vragen werden uitgebreid beantwoord en wij kregen de kans om in alle klassen even langs te gaan.

Zo hebben we in iedere klas goed kunnen kijken hoe het onderwijs eruit zag en mochten we ook zelf wat voor de klas komen vertellen. In de kleinste klassen hebben we de kinderen een Nederlands liedje geleerd, met de kinderen gespeeld en gelezen in de vrije ruimte. Aan het eind van onze tweede dag in Luzira zijn we met de directrice naar de markt gegaan om spullen te kopen voor een wat serieuzer lesje over Nederland. Alle kinderen vonden het heel leuk om te leren waar wij vandaan kwamen, en toen we ze een zinnetje Nederlands leerden deden ze allemaal mee. Met de vouwblaadjes en knutselspullen hebben we ze vervolgens windmolens laten maken. Dit pakten ze snel op en voor we het wisten waren de vouwblaadjes op en lagen er allemaal gekleurde molentjes op de tafels. Deze les hebben we in alle klassen herhaald.

Op die manier hadden we genoeg tijd om in contact te komen met de leraren en de leerlingen. We kwamen erachter dat de Luziraschool op zichzelf nu een goed draaiende school is met prima voorzieningen. Hoewel de klassen erg groot zijn, hebben alle kinderen een plekje en geven de leraren enthousiast les. Ook het schoolgebouw ziet er goed uit. De muren zijn geverfd, de toiletten zagen er netjes uit en er wordt goed op hygiëne gewezen. Een hele verbetering ten opzichte van andere schooltjes die we tijdens onze reis zijn tegengekomen. Daar zaten de kinderen vaak uren in afvallige gebouwtjes zonder leraar.

We hebben daarom met eigen ogen kunnen zien hoe belangrijk de bijdrage van Jaap en Ton is. Uiteraard zijn er enkele onderdelen waar nog aan gewerkt kan worden, zoals de verbetering van de leraren huisjes of de verbouwing van de keuken, maar we hopen met name dat de kwaliteit van het onderwijs blijft zoals het is en dat de kinderen nog jaren op een fijne manier les kunnen krijgen op de Luziraschool!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*