Home > Nieuwsbrieven > Nieuwsbrief 16 – februari 2016

Nieuwsbrief nr. 16: Verslag bezoek aan de school in Luzira, Oeganda, van 22 februari tot 8 maart 2016.

Dit keer ben ik alleen naar Oeganda gegaan. De gehele periode ben ik op en rond de school gebleven. Ik heb een klein uitstapje gemaakt, samen met mijn vriend/chauffeur Daniel, naar de stad Jinja. Dit om aldaar ervaring op de doen met het maken van een fietstocht.

Wat heb ik op de school gezien en gedaan?

 1. De vorige directeur, Charles Tamale, was overgeplaatst naar een andere school in Kampala, the East Kololo Primary School. Deze school, midden in het centrum, heb ik bezocht.
 2. Ik heb kennis gemaakt met de nieuwe directeur van de Luzira school, David Mubiru.
 3. Ook Charles Dexious is overgeplaatst van de Bukasa Primary school naar de Railways Primaray School.
 4. Ik ben nog bij de Bukasa Primary school langs geweest omdat tijdens ons bezoek in november 2015 wij Charles Dexious hadden beloofd geld over te maken voor het maken van kasten in alle 9 klaslokalen. De kasten waren inmiddels gemaakt en geplaatst.
 5. Op de Luzira school was men bezig met de bouw van 3 toiletgebouwen. Dit project wordt uitgevoerd door de African Evangelistic Enterprise en wordt gesponsord door Water Aid. Ik heb de projectleider Jonathan Nunda bezocht op zijn kantoor in Kampala. Met nog 2 andere scholen in Kampala was de Luzira school uitgekozen voor dit project.
 6. In de klas P 7 heb ik een soort van les gegeven. Op een wereldkaart die ik had meegebracht heb ik alle werelddelen en een aantal grote landen aangewezen. Na afloop van mijn “les” heb ik een test gedaan met de 120 kinderen, waar alle kinderen enthousiast aan mee hebben gedaan. De resultaten waren over het algemeen niet best maar dat zal ongetwijfeld te wijten zijn aan mijn manier van lesgeven.
 7. Met geld van een sponsor heb ik, nadat in Nederland al het nodige voorwerk was gedaan, een kopieermachine gekocht. Dit apparaat is heel nuttig voor de school. Nu kunnen testen worden gekopieerd voor de leerlingen die deze als huiswerk mee naar huis kunnen nemen.
 8. Het gebouwtje, waar de kopieermachine staat, is van een nieuw dak voorzien en de deuren en ramen zijn vernieuwd.
 9. Ook zijn er weer schoolboeken gekocht voor P 7. Er zijn nu voor alle vakken 1 schoolboek voor twee leerlingen beschikbaar. De volgende keer gaan wij schoolboeken kopen voor P5 en P6.
 10. Ik ben bij de oud-directrice van de Luzira school, Miriam Kaggwa, langs geweest. Bij haar thuis staan een aantal naaimachines die vorig jaar door ons zijn gebracht, waarop zij naailes geeft aan een aantal vrouwen in de buurt.
 11. Ik heb een computerles bijgewoond, op de school gegeven door Moses, zoon van Leaticia.
 12. Aan Leaticia heb ik weer geld gegeven voor het kopen van de hoognodige medicijnen.
 13. Tot slot heb ik, tot grote vreugde van de kinderen, een glijbaan gekocht en op het schoolterrein laten plaatsen.

 

Heerhugowaard, maart 2016

Ton Apeldoorn

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*