Home > Nieuwsbrieven > Nieuwsbrief 13 – november 2014

Nieuwsbrief nr. 13: Verslag bezoek aan de school in Luzira, Oeganda, in november 2014

Zondag 29 november zijn Lia en ik, na een bezoek van 3 weken, uit Oeganda gezond en wel teruggekomen. Een week eerder zijn vier mensen van onze groep van 8 teruggaan en samen met ons de overige twee. Het bezoek aan de school en de reis door het land heeft op iedereen weer een diepe en onvergetelijke indruk achtergelaten.
Uiteraard zijn de reis- en verblijfkosten door ieder van ons zelf betaald.
Wij zijn op de school op een bijzondere wijze bedankt voor wat de sponsors en voor wat wij voor de school hebben gedaan. Vele mooie toespraken, mooie cadeaus, mooie optredens van de kinderen; het hield niet op. Onze school is door het stadsbestuur van Kampala uitgeroepen tot de beste lagere school van het district Kampala !!

Even een kort overzicht van wat is gebeurd:

  • Met de nieuwe directeur Charles Tamale hebben wij een heel goed contact gehad. Wij hebben er alle vertrouwen in dat hij de komende jaren de school goed zal leiden. Hij heeft ons een brief gegeven met onder meer een overzicht van alles wat met onze steun de afgelopen jaren op school is gedaan.
  • Er zijn door de lokale timmerman 12 nieuwe boekenkasten gemaakt. Hierdoor kunnen de schoolboeken in de lokalen blijven zodat ze optimaal worden gebruikt.

  • De 52 gebroken glazen ramen zijn vervangen en alle houten en glazen ramen zijn voorzien van sluitwerk.
  • Er is uitgebreid gesproken over de offertes voor het vernieuwen van de daken van de resterende klaslokalen (de anderen daken waren in 2013 al vernieuwd). Vermoedelijk zullen deze lokalen in de maand mei 2014 van nieuwe golfplaten en worden voorzien en zullen de verrotte houten balken worden vervangen.
  • De door ons van de sponsors van de schoolkinderen meegebrachte cadeaus zijn aan de kinderen gegeven. Sommige kinderen hebben nieuwe schooluniformen, schoenen en rugzakken gekregen.

  • Het door de sponsors voor 2014 nog te betalen schoolgeld is door ons contant betaald.
  • Tot ons genoegen hebben wij geconstateerd dat de school zelf ook initiatieven heeft genomen om met eigen middelen de school op te knappen

  • De door ons meegebrachte kleding is onder meer onder de leerkrachten van de school verdeeld.
  • De door ons meegebrachte lap-tops zijn door ons geïnstalleerd. Er is een router aangeschaft zodat de computers op school op het draadloze netwerk kunnen worden aangesloten.
  • De lap-tops en computers zullen worden gebruikt om de leerkrachten en uiteindelijk ook de. kinderen hiermee vertrouwd te maken.

Omdat Lia en ik de indruk hadden dat kinderen van andere scholen naar onze school zijn gegaan (er was in korte tijd een toename van ruim 200 kinderen) hebben wij in de nabije omgeving gezocht naar andere door de overheid gesteunde scholen. Er bleek nog een school in de buurt te zijn, een katholieke school met ruim 2400 kinderen (in BBiina, 1 ½ km van de Luzira school). Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat de toename van het aantal kinderen hoofdzakelijk te wijten was aan de toename van de bevolking in de nabije omgeving.
Overigens constateerden wij op de school in BBiina dat het toiletgebouw in een zeer slechte staat was (netjes uitgedrukt). Op ons verzoek is een offerte gemaakt van een nieuw toiletgebouw. Wij komen hierop nog terug.
Namens de directeur en leerkrachten van de school bedank ik hierbij alle sponsors.

Heerhugowaard, 5 december 2014

Ton Apeldoorn

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*