Home > Nieuwsbrieven > Nieuwsbrief 11 – november 2013

Nieuwsbrief nr. 11. Bezoek in november 2013

Dit keer ben ik van 2 tot 19 november 2013 naar “onze” school in Luzira geweest.
Omdat ik dit keer alleen was ben ik de hele periode in Luzira gebleven (gastvrij bij de familie Lindo in het mooie Kwera Guesthouse vlak bij de school). Ik had nu de gelegenheid uitgebreid met de leerkrachten en de kinderen te praten en gewoon eens een les bij te wonen.

Wat is er allemaal gebeurd?

1. Schoolmateriaal
Net zoals in februari afgelopen jaar ben ik weer met twee leerkrachten naar een winkel in Kampala gegaan. Een sponsor had i.v.m. een huwelijksjubileum geld voor de school ingezameld. Van dat geld en geld uit onze kas hebben wij weer veel boeken en schoolmateriaal gekocht.

2. Boekenkast
Om de boeken overzichtelijk op te bergen is een lokale timmerman aan de slag gegaan om in de ruimte die als “bibliotheek” wordt gebruikt een grote boekenkast te plaatsen.

3. Schoolgeld
Het schoolgeld dat vanaf februari door de sponsors was betaald heb ik aan de secretaresse van de school gegeven.
Tijdens mijn bezoek werden op een dag meer dan 100 kinderen naar huis gestuurd, die geen schoolgeld hadden betaald. Sommige kwamen de dagen daarna met geld weer terug, anderen kwamen niet meer terug.
Ik heb weer van een aantal “behoeftige” kinderen, geselecteerd op advies van de klassenleraar, foto’s gemaakt. Voor deze kinderen hoop ik weer een sponsor te vinden die voor het nieuwe schooljaar 2014 € 50 schoolgeld wilt betalen.
Een aantal kinderen heb ik een schooluniform, sokken en sportkleding gegeven.

4. Watertank
Afgelopen februari had ik geld achtergelaten voor een nieuwe watertank van 4.000 liter. Deze is geplaatst en wordt heel goed gebruikt.

5. Shutters
Nadat begin dit jaar voor de open ramen in de klassen 1 en 3 in totaal 9 shutters door een lokale timmerman zijn gemaakt en geplaatst heb ik nu de timmerman opdracht gegeven voor de andere lokalen in totaal 24 shutters te maken. Deze zijn inmiddels gemaakt en geplaatst, zodat bij een regenbui de klassen droog blijven.

6. Daken
Vorig jaar zijn de daken van drie klassen vernieuwd en zijn er goten geplaatst om het regenwater op te vangen.
Op dit moment worden de daken van drie ander lokalen vernieuwd en worden ook weer goten en een watertank geplaatst.

7. Toilet leerkrachten
Op het schoolterrein was een toilet voor de leerkrachten en bezoekers. Dit was niet meer dan een ruimte met een gat in de grond.
Ik heb geld achtergelaten voor de verbouwing van dit toilet. Inmiddels is dat ook gebeurd en is er nu een toiletruime met een urinoir, een Frans statoilet en een wasbakje met stromend water.

8. Examens
Tijdens de eerste twee dagen van mijn bezoek was er examen voor P7, de kinderen die de school gaan verlaten. Ik was heel benieuwd hoe serieus dat zou gaan. En het ging toch serieus !!
Alle andere kinderen van de school kregen vrijaf. Van onze school deden ca. 90 kinderen examen en van twee scholen in de buurt waren ca. 30 kinderen gekomen. Twee dagen lang waren er leerkrachten van andere scholen die controle hielden op het goede verloop van de examens. ’s Morgens vroeg werden de examens met een auto van de politie gebracht. De kinderen werden verdeeld over 6 lokalen, zodat in elk lokaal ca. 20 kinderen zaten. Voordat de kinderen naar binnen gingen werden ze allemaal gefouilleerd. Ik mocht zelfs niet in de buurt van de lokalen komen. Na twee dagen was het examen afgelopen, gingen de kinderen naar huis en de volgende dag kwamen de kinderen van P1 t/m P6 weer naar school.

8. Eindejaarsfeest
Op het eind van ieder schooljaar, eind november, wordt elk jaar op school een groot dans- en zangfeest georganiseerd. Omdat ik dat anders zou missen werd het feest dit jaar iets eerder georganiseerd. Het werd een geweldig feest met 1000 schoolkinderen en ca. 500 ouders. Er stonden er paar tenten, er was een goede geluidsinstallatie en er was ook een ceremoniemeester. Dit alles werd gesponsord door een lokale stichting, Plan Uganda. Dit met de bedoeling ouders meer bij de school te betrekken. Voor mij was het heel leuk nu ook eens de ouders van de kinderen te zien. Van 11 tot 6 duurde het feest. Iedere klas deed een of meer optredens en de beste klas kreeg als prijs een geit (die een paar dagen later voor de kinderen werd geslacht en werd opgegeten).

December en januari is de grote vakantie. Begin februari 2014 begint weer het nieuwe schooljaar.

Ik voelde mij tijdens dit verblijf weer echt thuis. Iedere dag weer werd ik door de leerkrachten en kinderen bedankt voor onze hulp. Deze dank moest ik weer overbrengen aan alle sponsors. Bij deze !!
De laatste foto’s zijn weer te zien op de website www.luziraschooloeganda.nl.

Heerhugowaard, 14 december 2013

Ton Apeldoorn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*