Home > Nieuwsbrieven > Nieuwsbrief 10 – februari 2013

Nieuwsbrief nr. 10: Bezoek in februari 2013

Samen met mijn vrouw Lia ben ik dit keer van 7 tot 26 februari 2013 weer in Oeganda geweest en hebben wij weer “onze” school in Luzira bezocht.

Omdat wij dit keer met z’n tweeën waren konden wij alle aandacht aan de school besteden. Wij hebben uitgebreid met de leerkrachten gesproken. Ook hebben wij veel tijd besteed aan de kinderen van de Nederlandse sponsors, die het schoolgeld voor 2013 hadden betaald.

nb10-01Wat hebben wij allemaal gedaan?

1. Schoolmateriaal
Met de leerkrachten hebben wij gesproken over de behoefte aan schoolmateriaal. Zo bleek dat er grote behoefte was aan schoolboeken. Het gaat zo in de klassen dat alleen de leerkracht een boek heeft en de opdrachten op bord schrijft, waarna de kinderen dit in hun schriftje overschrijven en de oefeningen maken. Wij zijn met twee leerkrachten naar een winkel in Kampala gegaan en hebben veel boeken gekocht, welke boeken de kinderen kunnen gebruiken. Voor de klassen 5 t/m 7 hebben wij van een aantal uitgaven 10 boeken per klas kunnen kopen en voor de klassen 2 en 4 van elke uitgave twee boeken. Wij hebben beloofd bij ons volgende bezoek nog meer boeken te kopen. Ook hebben wij veel schoolmateriaal gekocht, zoals linialen voor het schoolbord, krijt, stiften, pennen etc.
De schoolborden in veel klassen zaten vol met gaten. Voor de reparatie hiervan hebben wij geld achtergelaten.
nb10-02Tijdens onze trip naar het zuid-westen van Oeganda hebben wij voor elke klas een rieten mand gekocht en in de klassen uitgedeeld. Deze rieten mand dient in de klas als vuilnisbak.

nb10-03nb10-042. Schoolgeld
Het schoolgeld dat door de sponsors was betaald hebben wij aan de secretaresse van de school gegeven die alles keurig in de boeken heeft genoteerd. Voor elk kind heeft zij een kwitantie geschreven. Deze kwitanties hebben wij weer in de klassen aan de kinderen uitgedeeld, zodat zij en hun ouders c.q. pleegouders weten dat het schoolgeld is betaald. Van veel van deze kinderen zijn de vader en/of moeder overleden. Voor sommige kinderen hadden wij van de sponsors kadootjes meegekregen. Ook kregen de meeste kinderen van Charles, de directeur van de school, het rapport van vorig jaar uitgereikt. Dit hadden de meeste kinderen niet gekregen omdat het schoolgeld niet was betaald. De blijdschap van deze kinderen straalden van hun gezicht af.

 

 

nb10-053. Watertank
Een aantal daken van het schoolgebouw was vorig jaar vernieuwd en het vele regenwater wordt via een goot in twee watertanks van elk 10.000 liter opgevangen.
Wij hebben nu geld betaald voor een nieuwe tank van 4.000 liter. Een nieuw project is om de oude dakplaten, die vol met gaten zitten, te vernieuwen met goten, zodat het regenwater ook in de tanks wordt opgevangen.

4. Toiletgebouwen kinderen
nb10-06nb10-07De jongens en meisjes hebben ieder een eigen toiletgebouw. De daken hiervan zijn al eerder vervangen. Nu was het tijd om de deuren te vervangen en de muren op te knappen.

 

nb10-08

 

 

 

 

5. Toilet- en douchegebouw leerkrachten
Omdat de septiktank snel vol raakte is besloten het water van het douchegedeelte apart af te voeren. Hiervoor wordt een aparte waterafvoerplek gemaakt.
nb10-09

6. Keuken
Omdat het regenwater de veranda van de in 2011 gebouwde keuken aantastte hebben wij besloten een pad met klinkers rondom de keuken aan te leggen.
nb10-10

 

nb10-117. Shutters
Tijdens onze gesprekken met de leerkrachten kregen wij te horen dat bij een regenbui (en het regent heel veel, zelfs af en toe een hagelbui) het water door de open ramen naar binnen viel. Wij hebben dat zelf ook een paar keer meegemaakt. Besloten is om voor de open ramen in de klassen 1 en 3 in totaal 9 shutters door een lokale timmerman te laten maken. Inmiddels zijn deze 9 shutters geplaatst. De andere klassen komen hopelijk de volgende keer aan de beurt.
nb10-12

8. Computerles
nb10-13Lia heeft de secretaresse van de school, Lydia, geleerd hoe ze mailtjes moet versturen en scans kan maken van de rapporten, zodat zij deze per mail naar de sponsors kan sturen.

 

 

 

9. Kleuterschool
Vorig jaar is de school begonnen met een kleuterklas (nursery). Hiervoor wordt een houten gebouw gebruikt, dat vorig jaar met ons geld is opgeknapt.
nb10-14

Al met al was het weer een nuttig bezoek en werden wij iedere dag weer door iedereen bedankt voor onze hulp. Deze dank moesten wij overbrengen aan alle sponsors. Bij deze !!

Heerhugowaard, 14 maart 2013

Ton Apeldoorn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*