Home > Nieuwsbrieven > Nieuwsbrief 9 – sept./okt. 2012

Nieuwsbrief nr. 9. Bezoek in september/oktober 2012

Samen met mijn vrouw Lia en familie van Lia (in totaal 8 personen) zijn wij eind september 2012,  met maar liefst zestien koffers ruim bagage en 10 stuks handbagage, volgeladen met kleding, speelgoed, schoolartikelen en computers, weer naar ‘onze” school in Oeganda gegaan.

Wij werden weer met open armen door de leerkrachten en de leerlingen ontvangen. Het was letterlijk hartverwarmend.
Om problemen met het ter plaatse pinnen van geld te voorkomen had ik een week voor vertrek geld overgeboekt naar de bankrekening van de school (Bank of Africa in Luzira). Dit geld werd in mijn bijzijn door de schooldirecteur Charles opgehaald bij de bank, zodat ik daar ter plekke over kon beschikken.

Tijdens ons bezoek zijn bij het vorig jaar gebouwde toilet- en douchegebouw voor de leerkrachten, die bij de school wonen, dakgoten en een grote watertank geplaatst, om het vele regenwater op te vangen. Dit water wordt dan gebruikt voor het handmatig doorspoelen van het toilet en om te gebruiken voor de douche. Ook is met ons geld de septic geleegd, is een stencilprinter gekocht en is de school weer gedurende een halfjaar voorzien van internet.
Verder zijn door twee lokale timmermannen 50 schoolbanken gemaakt, met geld uit de opbrengst van de vastenactie in 2011 van de Duizend Eilandenschool te Noord-Scharwoude. Ook zijn er weer vele reparaties aan de school en aan de toiletgebouwen van de kinderen uitgevoerd.

Aan het eind van ons bezoek werden wij (zoals gebruikelijk bij bezoeken) weer getrakteerd op een geweldige dans- en zangshow van een groot aantal schoolkinderen. Het blijft altijd weer een genot om naar de enthousiaste kinderen te kijken.

Tijdens ons bezoek hoorden wij dat de ouders van een aantal kinderen op de het schoolgeld niet kunnen betalen. De school is niet zo streng dat kinderen, die niet betalen, direct verwijderd worden, maar ze kunnen in ieder geval niet aan een nieuw schooljaar begonnen.

Op deze website zijn de foto’s geplaatst van de verrichte werkzaamheden en is tevens een financieel verslag van de uitgaven tot nog toe geplaatst.

Twee mensen uit onze reisgezelschap, Nel Ruiter en Frans Wokke, zijn toen ze dit hoorden op het mooie idee gekomen om ieder voor een meisje, dat geen schoolgeld had betaald, het schoolgeld van het afgelopen jaar te betalen. Ook gaan zij voor het volgend jaar het schoolgeld voor deze meisjes betalen.
Dit goede initiatief is inmiddels door anderen opgevolgd. Wil jij ook een kind sponsoren dan zal dat zeer worden gewaardeerd. Hoe werkt dat:

Ik heb van de directeur van de school een lijstje met namen van kinderen gekregen die dit schooljaar geen schoolgeld hebben betaald. Ik heb ook foto’s van deze kinderen gekregen.
Voor 12 euro per termijn (dat is 36 euro per schooljaar) kan je een kind sponsoren. Wanneer je je bij mij aanmeld zal ik een aantal foto’s van kinderen met leeftijden mailen, waaruit je een keuze kunt maken.
De eerste termijn die betaald moet worden is de 3e termijn van dit jaar. Het kind mag dan op school blijven en het zou mooi zijn wanneer je voor dit kind ook volgend jaar het schoolgeld gaat betalen.
Dit kan je doen door per termijn 12 euro over te maken op de ING bankrekening nr. 4950869 t.n.v. Luzira School Oeganda, Heerhugowaard. Ik zal er voor zorgen dat dit geld op school terechtkomt.
Wat krijg je daarvoor terug:
1. Zoals gezegd een naam en foto van het kind.
2. Het kind zal een briefje schrijven (of mailen) met informatie over het gezin, hobby’s etc.
3. Na iedere termijn krijg je van mij per mail het rapport van het kind toegestuurd. Je weet dan de resultaten van het kind en je weet dat het kind nog steeds op school zit.
4. Wanneer wij weer naar Oeganda gaan kunnen wij iets voor het kind meenemen.
5. En het belangrijkste: Het kind kan dankzij jou naar school !!

Voor aanmelding of meer informatie kan je altijd bij mij terecht.

Heerhugowaard, 27 november 2012

Ton Apeldoorn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*