Nieuwsbrief 7 – augustus 2011

Nieuwsbrief nr. 7 actie Luzira School Oeganda, augustus 2011

Beste mensen,

Van 12 tot 28 maart 2011 ben ik, samen met mijn reisgenoten uit Limmen, Co Min, Jos Zomerdijk, Jaap Metselaar en Willem Veldt, in Oeganda geweest, om te klussen op “onze” school in Luzira, een buitenwijk van de hoofdstad van Oeganda, Kampala.
Ons bezoek heeft niet alleen op de school zelf en in Luzira, maar ook op onszelf diepe indruk gemaakt. Wij hebben hard gewerkt, het heeft ons veel energie gekost, maar wij hebben er heel veel waardering en dankbaarheid voor teruggekregen.
Over het algemeen hoor en lees je negatieve berichten over Oeganda. De praktijk is echter heel anders en ik kan daar over meepraten, want dit was mijn 5e bezoek aan, zoals Oeganda ook wordt genoemd, de Parel van Afrika. De mensen zijn vriendelijk, je merkt niets van criminaliteit, ook al loop je als enige blanke in Luzira of waar dan ook.

Onze “missie” was dit keer het bouwen van een keuken voor de ruim 900 kinderen, die iedere dag op school te eten krijgen. De oude keuken, groot ca. 6 x 4 meter, was een onderdeel van een groter gebouw. Naast de keuken was een kantine, althans het wordt kantine genoemd, een hokje van 4 x 4 meter, met een luik waarachter twee mensen zitten die wat snoep aan de kinderen verkopen. Naast de kantine is het kantoortje van Charles, de onderdirecteur van de school, en daarnaast is nog een kleine opslagplaats.

Tijdens ons eerste bezoek aan de school in 2007 werd in de keuken op drie plekken op open vuur het eten voor de kinderen gekookt. In 2009 zijn met geld van ons project twee ovens gebouwd. De muren stonden echter op het punt van instorten, het dak was te laag en lek en er werd nog steeds op een plek op open vuur gekookt. Kortom, er moest iets gebeuren.

Voor wij heengingen kreeg ik op verzoek van een aannemer uit Luzira een prijsopgave voor de bouw van een kompleet nieuw gebouw. Dit zou ongeveer € 35.000 moeten kosten. Uiteindelijk hebben wij alles voor een groot deel zelf gebouwd en gerenoveerd voor ca. € 7.000. Toen wij weggingen was het nog niet helemaal af, maar dat zou door de lokale aannemer de komende dagen worden afgemaakt. In april is het afgemaakt en het is uiteindelijk een voor lokale begrippen heel mooi gebouw geworden. De keuken en kantine waren samen ongeveer 40 m2, maar op verzoek van de schoolleiding is dit ca. 20m2 groter geworden. Het dak, bestaande uit ijzeren golfplaten, is grotendeels vernieuwd, om het hele gebouw is een veranda gebouwd, waar de kinderen op kunnen zitten om te eten, en er is een stuk rond de keuken bestraat. Daarnaast is een nieuwe oven gebouwd en zijn de twee door ons twee jaar geleden betaalde ovens gerenoveerd. Tot slot is een schoorsteen gebouwd, zodat de rook van de ovens niet meer in de keuken komt, maar nu rechtstreeks naar buiten gaat. Kortom, er staat nu een gebouw waar wij heel trots op zijn, maar nog belangrijker, waar de school heel blij mee is. Het resultaat van dit alles is op bijgaande foto’s te bewonderen.

Verder zijn er weer schoolboeken en lesmateriaal voor de leerkrachten gekocht, zijn de twee “toiletgebouwen” voorzien van nieuwe waterleidingen, zodat de leerlingen en leerkrachten hun handen weer kunnen wassen, is de greppel langs de school schoongemaakt, is de bestrating rond de watertanks hersteld en hebben wij 10 koffers met kleding en schoolspullen, waaronder vier laptops, aan de leerkrachten van de school gegeven. Een deel van de kleding hebben wij zelf aan de plaatselijke bevolking uitgedeeld. En de dankbaarheid die je hier allemaal voor terugkrijgt is met geen pen te beschrijven; dat moet je zelf meegemaakt hebben.

Tenslotte heb ik veel brieven en tekeningen van de kinderen van de Duizendeilandenschool in Noord-Scharwoude op de school in Luzira uitgedeeld (tot groot enthousiasme van de kinderen in Luzira), terwijl de kinderen in Luzira weer heel veel brieven hebben teruggeschreven en veel tekeningen hebben gemaakt. Er zijn ook veel handwerkstukjes gemaakt die op de Duizendeilandenschool op de fancy fair op 15 april zijn verkocht. De totale opbrengst van de vastenactie in maart/april 2011 op de Duizendeilandenschool bedroeg € 2.719.

Op de een na laatste dag van ons bezoek aan de Luzira school werden wij verrast met een groot afscheidsfeest van alle kinderen en leerkrachten op het schoolplein en een zang- en dansoptreden van een aantal kinderen.

In het voorjaar van 2011 zijn ook nog de huisjes van de leerkrachten naast het schoolterrein opgeknapt.
Alles bij elkaar heb ik deze keer ongeveer € 15.000 contant uitgeven. Er is nog voldoende geld over om twee nieuwe klaslokalen te bouwen. De schoolbanken en borden, die in deze lokalen komen te staan, worden betaald met geld wat is verdiend met de vastenactie van de Duizendeilandenschool in Noord-Scharwoude.
Maar daarmee zijn wij er nog niet. Wij willen ook nog een douche- en toiletgebouw voor de 9 gezinnen van de leerkrachten, die naast het schoolterrein wonen, laten bouwen. Kortom, er is nog steeds behoefte aan geld.

Moe maar voldaan zijn wij zondag 28 maart weer in Nederland aangekomen. Een selectie van de vele foto’s die zijn gemaakt, is weer op de website geplaatst, evenals een financieel verslag.

Groeten,

Ton Apeldoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *