Oeganda

Oeganda komt van het woord ‘Boegoenda’, een koninkrijk in het zuiden van het land. Het land bestaat uit 5 koninkrijken: Boegoenda, Bunyoro-Kitara, Ankole, Busogo en Toro.

Vlag Oeganda
De kleuren van de Oegandese vlag betekenen het volgende:
Zwart : De kleur van het volk van Oeganda en van Afrika;
Geel : De kleur van zonneschijn en de savanne;
Rood : Vertegenwoordigt broederschap, omdat iedereen rood bloed in zijn aderen heeft, ongeacht ras of religie;
Kraanvogel : Nationaal symbool van Oeganda.

Het citaat van Winston Churchill “De Parel van Afrika” over Oeganda is zonder twijfel van toepassing op dit zeer gevarieerde land met talloze landschappen, een geweldig rijke fauna en een eigen cultuur. Reizigers zullen enorm genieten van alle wilde dieren die in Oeganda voorkomen, van de prachtige landschappen en vooral van de rust en ruimte. Want Oeganda is nog niet ontdekt door het massatoerisme, waardoor je het authentieke Afrika-gevoel ervaart. En bovenal zal elke bezoeker zich warm onthaald voelen door de gastvrijheid van de bevolking en de grote glimlach van de locals.

De temperaturen kunnen per regio verschillen maar in dit overwegend tropische land is het vaak aangenaam en de verschillende meren en rivieren zorgen voor natuurlijke afkoeling. Oeganda is niet zomaar een parel, het is de stralendste parel die je kunt vinden. Het ontdekken van een Afrikaanse cultuur is een inspirerende aangelegenheid. Je kunt een authentiek dorp bezoeken en de gewoontes en gebruiken van de inwoners bestuderen. In elke regio hebben de inwoners andere tradities maar de dansen, zangen en feesten zijn overal een geweldige belevenis.

Feiten
Oeganda is bijna 6 keer zo groot als Nederland. En er wonen ruim 24 miljoen Oegandezen.`God saves us all`, is één van de vele slogans die je in Oeganda tegenkomt op bussen en taxibusjes. De Oegandezen zijn zéér gelovig. God speelt hier altijd een rol. Naast christenen (66%) kent Oeganda ook 16% moslims en 18% inheemse godsdiensten. Christenen en moslims lopen in Oeganda hand in hand over straat. Er zijn geen religieuze spanningen.

Klimaat
Oeganda heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 27 graden. `s Nachts koelt het lekker af tot ongeveer zestien graden. De regenseizoenen zijn in oktober, november en van maart tot en met mei. De ideale reistijd is van december tot en met februari en van juni tot en met september.

Geografie
Oeganda is een Afrikaanse Republiek met een centrale ligging in het oosten van het continent. Met een oppervlakte van 240.000 km² is Oeganda 7 keer zo groot als Nederland. Oeganda wordt volledig omringd door de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania en ligt op de evenaar. Hoofdstad van Oeganda is Kampala. De tweede grote stad is Entebbe, gelegen aan het Victoriameer. Hier bevindt zich het internationale vliegveld. Vroeger zetelde de regering van Oeganda in Entebbe, tegenwoordig is deze echter gezeteld in Kampala.

Natuur
Oeganda is een erg groen land, vandaar dat het ook bekend staat als ‘de groene parel van Afrika’. Er zijn diverse nationale parken die tot wel 4000 km² groot zijn. Hier kunnen bezoekers genieten van natuur, watervallen en een grote verscheidenheid aan wilde dieren zoals olifanten, nijlpaarden, giraffes, wilde vogels en natuurlijk de beroemde chimpansees en berggorilla’s. Daarnaast heeft het land een rijkdom aan moerassen, regenwouden, savannes en zelfs bergen met besneeuwde toppen in het westen van het land, die een deel van de bevolking van vers drinkwater voorzien.

Cultuur
Oeganda heeft ongeveer 27 miljoen inwoners en is cultureel gezien een mengelmoes. In Oeganda worden 30 verschillende oorspronkelijke talen gesproken welke terug te vinden zijn in de Oegandese kunst, muziek en dans.

Geschiedenis
Vanaf eind 19e eeuw viel Oeganda onder Brits bestuur, wat begin 20ste eeuw een klassieke koloniale economie opleverde; koffie, katoen en diverse gewassen voor lokale consumptie. Sinds 1962 is Oeganda onafhankelijk van Groot-Brittannië. Deze onafhankelijkheid werd tot heden gevolgd door 8 (soms zeer gewelddadige) regeringswisselingen en militaire coups.
Oeganda is tegenwoordig staatkundig verdeeld in 77 districten, verspreid over 4 geografische regio’s. Elk district is verder verdeeld in subdistricten (counties en subcounties), gemeentes (parishes) en dorpen.

Huidige situatie
Oeganda kent verschillende problemen; op dit moment zijn 1,8 miljoen Oegandezen op de vlucht met verschillende beweegredenen. De Democratische Republiek Congo zorgt voornamelijk voor een gespannen sfeer. De ontwikkelingen die hier plaatsvinden hebben op dit moment (december 2008) nog beperkte invloed op Oeganda. Wel heeft het noorden van het land last van de rebellengroepering ‘Het verzetsleger van de Heer’, welke een aparte staat wil stichten. Hiervoor worden ongeveer 20.000 kinderen gebruikt als kindsoldaat. Veel jonge meisjes worden gebruikt als seksslavin. Door deze groepering zijn inmiddels 100.000 mensen omgekomen en is er sprake van een humanitaire ramp. Kinderen in de rest van het land ondervinden ook andere problemen, zoals een gebrek aan schoon drinkwater of verschillende ziekten, waarvan HIV/AIDS en malaria het meest bekend zijn. Ongeveer 45% van de kinderen in Oeganda is wees geworden door de gevolgen van AIDS. Hoewel er verschillende initiatieven zijn in Oeganda, is opvang nog niet altijd mogelijk.