Categorie archieven: Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 19 – november 2017 en februari 2018

Nieuwsbrief nr. 19: Verslag bezoek aan de diverse projecten in Oeganda, in november 2017 en februari 2018.

In november 2017 ben ik met mijn vrouw Lia drie weken in Oeganda geweest. Wij hebben een groep van 6 fietsers opgevangen en deels begeleid. Deze groep heeft een fiets- en safaritour gemaakt.

Inmiddels ben ik gestart met een bedrijfje onder de naam Ton Travel Uganda, dat fiets- en safaritours in Oeganda organiseert (zie www.oegandafietssafari.nl).

In februari 2018 ben ik met drie oud FIOD-collega’s naar Oeganda gegaan en hebben wij een fiets- en safaritour gemaakt.

Beide keren heb ik onze vijf projecten bezocht.

Hierbij een kort verslag van de stand van zaken van deze vijf projecten:

  1. De Luzira Primary School in Luzira.
    Dit is ons eerste en ook ons belangrijkste project, dat wij al sinds 2009 ondersteunen.
    Er zitten momenteel ca. 1250 kinderen op de school, er zijn 25 leerkrachten en 6 man/vrouw ondersteunend personeel.
    Inmiddels hebben wij voor alle klassen schoolboeken gekocht, d.w.z. per 1 boek per 2 kinderen. Er is begin 2018 een nieuw klaslokaal gebouwd voor de kinderen van Primary 1. De kinderen van Primary 4 zijn verhuisd naar de oude klas Primary 1. Het klaslokaal Primary 4 is omgebouwd tot een staffroom. Dit lokaal wordt gebruikt door de teachers om huiswerk na te kijken, te lunchen, te vergaderen etc. Tevens is een deel ingeruimd voor het geven van computerlessen. Ook zijn in 2018 drie nieuwe ovens voor de keuken gekocht. Deze ovens zijn milieuvriendelijk en verbruiken ca. 50% minder hout. Aan alle leerkrachten en ondersteunend personeel (31) hebben wij een kleine oven voor huishoudelijk gebruik gegeven. Omdat wij vinden dat de school inmiddels zodanig is opgeknapt en voorzien van materialen en omdat de school, met name door onze aanwezigheid, inmiddels ook op andere manieren wordt ondersteund, zijn we op het punt aangekomen om de steun aan deze school verder af te bouwen. Wij blijven de school volgen en onze sponsors in Nederland blijven in ieder geval voor ca. 100 kinderen het schoolgeld betalen. Een aantal sponsors blijft de kinderen, die zij op de Primary school hebben gesponsord, ook sponsoren op de vervolg school, de Secundary school in Luzira.

 

  1. De Railway Primary School in Kampala.
    De oud-directeur van de Luzira Primary School, Charles Dexious, is in 2014 overgeplaatst naar de Bukasa Primary School. Voor deze school hebben wij 50 schoolbanken laten maken. Een jaar later, in 2015, is hij overgeplaatst naar de Railway Primary School, midden in Kampala, een lagere school met ruim 1.200 kinderen.
    Voor deze school hadden wij al 100 schoolbanken en voor elke klas (12) boekenkasten en prikborden laten maken. In 2017/2018 is geld betaald voor goten om regenwater op te vangen en 3 grote watertanks.
    Ook is in 2018 een nieuwe oven voor de keuken gekocht. Deze oven is milieuvriendelijk en verbruikt 50% minder hout. Alle leerkrachten en ondersteunend personeel (25) hebben wij een kleine oven voor huishoudelijk gebruik gegeven.
    Deze school willen wij in de toekomst verder ondersteunen.
  2. King Solomon Primary school in Nukomo.
    Een oude leraar van de Luzira Primary School, Fabian Osuna, heeft met ondersteuning van anderen, een privé schooltje laten bouwen, speciaal bedoeld voor de opvang van weeskinderen. De school kreeg als naam “King Solomon Primary School”. Fabian is de directeur van deze school.
    Begin 2017 is de school van start gegaan. Op deze school zitten behalve ca. 50 kinderen uit de buurt 45 weeskinderen, waarvan er 25 op de school in een zaaltje wonen.
    Wij hebben in 2017 niet alleen schoolbanken, maar later ook bedden, matrassen, afrastering en een groot zonnepaneel (er is geen elektriciteit op school) voor deze school gekocht.
    Ook deze school willen wij in de toekomst verder ondersteunen.In 2018 hebben wij voor de school nieuwe ovens voor de keuken gekocht. Deze ovens zijn milieuvriendelijk en verbruiken 50% minder hout. Alle leerkrachten en ondersteunend personeel (8) hebben wij een kleine oven voor huishoudelijk gebruik gegeven.
  3. God’s Grace Junior School in Gayaza
    De oud-directrice van de Luzira Primary School, Miriam Kaggwa, is in 2010 met pensioen gegaan. Zij heeft in 2016 in de buurt van Nukomo van haar pensioengeld een schooltje opgezet. De school heeft nu ca. 20 kinderen.
    In 2018 hebben wij voor de school een nieuwe oven voor de keuken gekocht. Deze oven is milieuvriendelijk en verbruikt 50% minder hout. Alle leerkrachten en ondersteunend personeel (6) hebben wij een kleine oven voor huishoudelijk gebruik gegeven.
  4. Kampala Cycling Club in Kampala
    Omdat het mij, tijdens de vele reizen met de auto door Oeganda, ook leuk leek sommige trajecten met de fiets af te leggen heb ik contact gezocht met de Kampala Cycling Club en wel met de manager van de club, Yusufu Mbaziira.
    In 2006 begon Yusufu met de Kampala Cycling Club in een van de armste wijken van de hoofdstad van Oeganda. Jongens en meisjes krijgen door de training ritme in hun leven, een doel, een richting. Inmiddels is Kampala Cycling flink gegroeid en van onmisbare waarde geworden in de gemeenschap.
    Met de oprichting van Kampala Cycling kwam er een regelmaat in hun normaal wat doelloze dagen. Langzaam groeide het enthousiasme van de groep jongens en meisjes en ook de ambities. Talentvolle leden streden mee in lokale- en (inter)nationale wedstrijden. Met hulp uit Nederland van enthousiaste vrijwilligers, de KNWU en Lola Coffee, beschikt Kampala Cycling inmiddels over steeds betere kleding en materiaal en werken ze met professionele trainingsschema’s. Ook is een start gemaakt met het eerste fietskoeriersbedrijf van Oost-Afrika.Wij hebben aan de club geld geleend om het clubhuis op te knappen en een werkplaats te bouwen, waar fietsen kunnen worden gerepareerd. De werkplaats is inmiddels afgebouwd. Er wordt nu, met geld geschonken door de KNWU, een toiletgebouw gebouwd.

    De club helpt ons met de fiets- en autosafaritour, die wij vanaf 2017 in Oeganda gaan organiseren (zie www.oegandafietssafari.nl). Deze tours worden door leden van de club begeleid en de mountainbikes worden bij de club gehuurd. De aan de club verstrekte lening wordt afgelost met een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de kosten van het vervoer, de kosten van het huren van de fietsen en de kosten van de begeleiding.

In 2018 is een bedrag van € 3.762 geschonken aan de Stichting Antonius Watoto in Kenia (www.watotokenia.nl).

Heerhugowaard, augustus 2018

Ton Apeldoorn

 

Nieuwsbrief 18 – maart 2017

Nieuwsbrief nr. 18: Verslag bezoek aan de school in Luzira, Oeganda, van 29 maart tot 18 april 2017.

Met mijn vriend Cees van Proosdij ben ik dit keer naar Oeganda gegaan, met name om een fietssafari toer te maken, als try-out voor een toer die ik aan anderen wil aanbieden. Wij zijn een aantal dagen op de school in Luzira geweest en hebben daarnaast nog twee andere projecten bezocht.

Wij ondersteunen nu de volgende projecten:

  1. De Luzira Primary School in Luzira.
    Dit is ons eerste en ook ons belangrijkste project, dat wij al sinds 2009 ondersteunen.
    Inmiddels hebben wij voor alle klassen schoolboeken gekocht. Voor de Nursery School (de kleuterklas) hebben wij speeltoestellen gekocht.
    Omdat wij vinden dat de school inmiddels zodanig is opgeknapt en voorzien van materialen en omdat de school, met name door onze aanwezigheid, inmiddels ook op andere manieren wordt ondersteund, zijn we op het punt aangekomen om de steun aan deze school af te bouwen.
    Wij blijven de school volgen en onze sponsors in Nederland blijven in ieder geval voor ca. 100 kinderen het schoolgeld betalen.
  2. De Railway Primary School in Kampala.
    De oud directeur van de Luzira Primary School, Charles Dexious, is in 2014 overgeplaatst naar de Bukasa Primary School. Voor deze school hebben wij 50 schoolbanken laten maken. Een jaar later, in 2015, is hij overgeplaatst naar de Railway Primary School, midden in Kampala, een lagere school met ruim 1.000 kinderen.
    Voor deze school hebben wij 100 schoolbanken en voor elke klas (12) boekenkasten en prikborden laten maken. Deze school willen wij in de toekomst verder ondersteunen.
  3. King Solomon Primary school in Nukomo.
    Een oude leraar van de Luzira Primary School, Fabian Osuna, heeft met ondersteuning van anderen, een privé schooltje laten bouwen, speciaal bedoeld voor de opvang van weeskinderen. De school kreeg als naam “King Solomon Primary School” (er is in Oeganda een andere school met dezelfde naam). Fabian is de directeur van deze school.
    De school kreeg pas een licentie nadat de overheid had vastgesteld dat er voldoende boeken en schoolbanken op school aanwezig waren. Voor de aanschaf hiervan hebben wij geld beschikbaar gesteld, waarna de licentie werd gegeven. Begin 2017 is de school van start gegaan. Op deze school zitten behalve ca. 50 kinderen uit de buurt 45 weeskinderen, waarvan er 25 op de school in een zaaltje wonen.
    Wij hebben niet alleen schoolbanken, maar later ook bedden, matrassen, afrastering en een groot zonnepaneel (er is geen elektriciteit op school) voor deze school gekocht.
  4. Miriam Kaggwa
    De oud-directrice van de Luzira Primary School, Miriam Kaggwa, is in 2010 met pensioen gegaan. Wij hebben haar geholpen aan naaimachines, deze naaimachines hebben we gekregen van iemand in Nederland en we hebben ze verscheept naar Uganda. Miriam geeft vrouwen die bij haar in de buurt wonen naailes. Verder is zij in de buurt van Nukomo een schooltje begonnen met 10 kinderen.
    Voor deze school hebben wij schoolbanken en tafels gekocht.
  5. Kampala Cycling Club in Kampala
    Omdat het mij, tijdens de vele reizen met de auto door Oeganda, ook leuk leek sommige trajecten met de fiets af te leggen heb ik contact gezocht met de Kampala Cycling Club en wel met de manager van de club, Yusufu Mbaziira.
    In 2006 begon 
    Yusufu met de Kampala Cycling Club in een van de armste wijken van de hoofdstad van Oeganda. Jongens en meisjes krijgen door de training ritme in hun leven, een doel, een richting. Inmiddels is Kampala Cycling flink gegroeid en van onmisbare waarde geworden in de gemeenschap.
    Met de oprichting van Kampala Cycling kwam er een regelmaat in hun normaal wat doelloze dagen. Langzaam groeide het enthousiasme van de groep jongens en meisjes en ook de ambities. Talentvolle leden streden mee in lokale en (inter)nationale wedstrijden. Met grote hulp uit Nederland van enthousiaste vrijwilligers, de KNWU en Lola beschikt Kampala Cycling inmiddels over steeds betere kleding en materiaal en werken ze met professionele trainingsschema’s. Ook is een start gemaakt met het eerste fietskoeriersbedrijf van Oost-Afrika.

    Wij hebben aan de club (Yusufu) geld geleend om het clubhuis op te knappen en een werkplaats te maken, waar fietsen kunnen worden gerepareerd.
    De club helpt ons met de fiets- en autosafaritoer, die wij vanaf 2017 in Oeganda gaan organiseren. Deze toers zullen door leden van de club worden begeleid en de mountainbikes worden bij de club gehuurd. De aan de club verstrekte lening wordt afgelost met een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de kosten van het vervoer en de kosten van het huren van de fietsen.

 

Heerhugowaard, september 2017

Ton Apeldoorn

 

Nieuwsbrief 17 – november 2016

Nieuwsbrief nr. 17: Verslag bezoek aan de school in Luzira, Oeganda, van 31 oktober tot 20 november 2016.

Met onze vrienden Henk en Marianne van Wissen zijn wij dit keer naar Oeganda gegaan. Wij zijn een aantal dagen op school geweest en hebben daarnaast en mooie toer gemaakt van 12 dagen door het westen van Oeganda.

Wat hebben wij op de school gezien en gedaan?

  1. Speciaal voor ons werd op vrijdag 18 november de twee jaarlijkse sportdag georganiseerd.
  2. Met geld van een sponsor zijn voor meer dan € 2.000 boeken gekocht voor P 6.
  3. De 3 nieuwe toiletgebouwen waren volop in gebruik. Dit project was uitgevoerd door de African Evangelistic Enterprise en werd gesponsord door Water Aid. Omdat het watergebruik van de spoeltoiletten te veel werd is besloten waterbakken bij deze toiletten te plaatsen.
  4. Wij zijn bij de oud-directrice van de Luzira school, Miriam Kaggwa, langs geweest. Bij haar thuis staan een aantal naaimachines die twee jaar geleden door ons zijn gebracht, waarop zij naailes geeft aan een aantal vrouwen in de buurt. Wij hebben haar lappen stof gegeven.
  5. De 4 kisten met kleding en schoolspullen waren eindelijk aangekomen. Wij hebben de inhoud van de kisten verdeeld over diverse scholen.
  6. Aan Leaticia heb ik weer geld gegeven voor het kopen van de hoognodige medicijnen.
  7. Aan Patience, onze contactpersoon voor de sponsorkinderen, hebben wij voor het vele werk wat zij doet geld gegeven om een cursus te kunnen volgen.
  8. Voor de nieuwe school van Fabian, de King Solomon Primary school in Nukomo, hebben wij geld beschikbaar gesteld door het kopen van schoolboeken en schoolbanken.
  9. Voor de Luzira school hebben wij schoolbanken en stoelen voor de leerkrachten laten maken door een plaatselijk timmerbedrijf.

 

Heerhugowaard, november 2016

Ton Apeldoorn

 

Nieuwsbrief 16 – februari 2016

Nieuwsbrief nr. 16: Verslag bezoek aan de school in Luzira, Oeganda, van 22 februari tot 8 maart 2016.

Dit keer ben ik alleen naar Oeganda gegaan. De gehele periode ben ik op en rond de school gebleven. Ik heb een klein uitstapje gemaakt, samen met mijn vriend/chauffeur Daniel, naar de stad Jinja. Dit om aldaar ervaring op de doen met het maken van een fietstocht.

Wat heb ik op de school gezien en gedaan?

  1. De vorige directeur, Charles Tamale, was overgeplaatst naar een andere school in Kampala, the East Kololo Primary School. Deze school, midden in het centrum, heb ik bezocht.
  2. Ik heb kennis gemaakt met de nieuwe directeur van de Luzira school, David Mubiru.
  3. Ook Charles Dexious is overgeplaatst van de Bukasa Primary school naar de Railways Primaray School.
  4. Ik ben nog bij de Bukasa Primary school langs geweest omdat tijdens ons bezoek in november 2015 wij Charles Dexious hadden beloofd geld over te maken voor het maken van kasten in alle 9 klaslokalen. De kasten waren inmiddels gemaakt en geplaatst.
  5. Op de Luzira school was men bezig met de bouw van 3 toiletgebouwen. Dit project wordt uitgevoerd door de African Evangelistic Enterprise en wordt gesponsord door Water Aid. Ik heb de projectleider Jonathan Nunda bezocht op zijn kantoor in Kampala. Met nog 2 andere scholen in Kampala was de Luzira school uitgekozen voor dit project.
  6. In de klas P 7 heb ik een soort van les gegeven. Op een wereldkaart die ik had meegebracht heb ik alle werelddelen en een aantal grote landen aangewezen. Na afloop van mijn “les” heb ik een test gedaan met de 120 kinderen, waar alle kinderen enthousiast aan mee hebben gedaan. De resultaten waren over het algemeen niet best maar dat zal ongetwijfeld te wijten zijn aan mijn manier van lesgeven.
  7. Met geld van een sponsor heb ik, nadat in Nederland al het nodige voorwerk was gedaan, een kopieermachine gekocht. Dit apparaat is heel nuttig voor de school. Nu kunnen testen worden gekopieerd voor de leerlingen die deze als huiswerk mee naar huis kunnen nemen.
  8. Het gebouwtje, waar de kopieermachine staat, is van een nieuw dak voorzien en de deuren en ramen zijn vernieuwd.
  9. Ook zijn er weer schoolboeken gekocht voor P 7. Er zijn nu voor alle vakken 1 schoolboek voor twee leerlingen beschikbaar. De volgende keer gaan wij schoolboeken kopen voor P5 en P6.
  10. Ik ben bij de oud-directrice van de Luzira school, Miriam Kaggwa, langs geweest. Bij haar thuis staan een aantal naaimachines die vorig jaar door ons zijn gebracht, waarop zij naailes geeft aan een aantal vrouwen in de buurt.
  11. Ik heb een computerles bijgewoond, op de school gegeven door Moses, zoon van Leaticia.
  12. Aan Leaticia heb ik weer geld gegeven voor het kopen van de hoognodige medicijnen.
  13. Tot slot heb ik, tot grote vreugde van de kinderen, een glijbaan gekocht en op het schoolterrein laten plaatsen.

 

Heerhugowaard, maart 2016

Ton Apeldoorn

 

Nieuwsbrief 15 – november 2015

Nieuwsbrief nr. 15: Verslag bezoek aan de school in Luzira, Oeganda, in november 2015.

Dit keer zijn Lia en ik met vijf vrienden van ons naar Oeganda gegaan. Deze vijf vrienden hadden al heel wat van de wereld gezien maar deze reis heeft wel een heel bijzondere indruk op hen achtergelaten.

Onze reis duurde in totaal 22 dagen, waarvan wij de eerste vier en de laatste vier op en in de buurt van de school hebben doorgebracht.
Onze toer door Oeganda duurde 2 weken. Een van onze vrienden, Tineke Bosch, heeft een prachtig reisverslag gemaakt dat ik heb aangevuld met een paar foto’s.
Dit verslag is op de website van de Luziraschool terug te vinden onder het kopje ‘Verslagen”.

Wat hebben wij op de school gezien en gedaan?

  1. Het eerste deel van ons verblijf werd er nog lesgegeven in de peuterschool (nursery) en in de klassen 1 t/m 6. Klas 7 had net de eindexamens achter de rug, dus die kinderen kwamen niet meer naar school.
  2. Er werd door de kinderen van de school voor ons en voor de ouders van de kinderen een prachtige show opgevoerd.
  3. De bouw van drie toiletgebouwen, gesponsord door Water Aid USA, verliep voorspoedig.
  4. Er zijn schoolboeken gekocht voor de examenklas P7.
  5. Wij hadden weer veel kleding en schoolspullen meegenomen voor de school.
  6. Ook hadden wij laptops en tablets meegenomen. Wij hebben kennis gemaakt met de zoon van een lerares, die op ons verzoek computerles geeft op de school.
  7. Door de lokale timmerman zijn 9 boekenkasten gemaakt voor de Bukasa school, de school van de vroegere directeur van de Luzira school, Charles Dexious.
  8. Ook op de Bukasa school werd voor ons een show opgevoerd.

 

Heerhugowaard, december 2015

Ton Apeldoorn

 

Nieuwsbrief 14 – juni 2015

Nieuwsbrief nr. 14: Verslag bezoek aan de school in Luzira, Oeganda, in juni 2015.

Deze keer ben ik alleen op reis gegaan. Eind 2014 is een kist met spullen voor Oeganda verscheept naar Oeganda. In deze kist zaten spullen voor de school, maar ook 8 naaimachines. Deze naaimachines waren bestemd voor Miriam Kaggwa, de vroegere directrice van de Luzira school die 3 jaar geleden met pensioen is gegaan.

Ik kreeg in mei 2015 bericht dat de container door de Douane in Kampala was vrijgegeven. Ik heb de kist opgehaald en heb de naaimachines bij Miriam thuis gebracht en de schoolspullen naar de school.

Miriam is op dit moment bezig om vrouwen die bij haar in de buurt wonen in haar huis naailes geven. Daarna kunnen deze vrouwen zelf kleding maken en verkopen, zodat zij zelf geld kunnen verdienen.

 

Ik heb ook geld meegekregen van de Boomladder school in Heerhugowaard. In alle klassen van deze lagere school heb ik een presentatie gegeven over de Luzira school. De kinderen reageerden heel enthousiast en betrokken.
De kinderen hebben met een actie ruim € 360 ingezameld met de bedoeling om voor dat geld schoolboeken te kopen voor klas 7, de hoogste klas op de Luzira school. Er zitten ongeveer 150 kinderen in twee klassen. De kinderen krijgen 4 vakken waaronder Engels en rekenen. De kinderen hadden voor elk vak maar 20 boeken dus dat was veel te weinig.
Samen met de directeur van de school hebben wij boeken uitgezocht. Uiteindelijk hebben wij met het geld van de school en ook nog wat geld van onze Stichting 50 boeken Engels en 50 boeken Rekenen gekocht.
Deze boeken heb ik persoonlijk aan de kinderen en leraren overhandigd. Wat waren zij er allemaal blij mee!

 

 

 

 

 

Vanaf het begin van de sponsoring van de school was alles wat gebouwd en verbouwd werd bekostigd met ons geld. De bedoeling is uiteindelijk dat de school zichzelf kan bedruipen.

Tot mijn grote vreugde kan ik nu vaststellen dat het punt is bereikt dat de school met eigen geld dingen op school heeft gedaan en dat er ook andere instanties in Oeganda bereid gevonden zijn iets voor de school te gaan doen.

In de vorige nieuwsbrief had ik geschreven dat op een school in Biina met ca. 2400 kinderen het toiletgebouw in een zeer slechte staat was (netjes uitgedrukt). Op ons verzoek is toen een offerte gemaakt van een nieuw toiletgebouw.
Bij het bezoek in juni liet men mij een krantenartikel zien waarbij een organisatie in Oeganda, African Evangelist Enterprise Uganda, een advertentie had geplaatst voor een aanbesteding van toiletgebouwen op drie scholen, waaronder de school in Bbiina en onze Luziraschool.
De kosten van deze toilet gebouwen  worden volledig door deze organisatie gefinancierd. Dat betekent dat wij ons geen zorgen meer hoeven te maken voor de toiletten op de school in Bbiina en dat op onze school in Luzira drie toiletgebouwen worden gebouwd met in totaal 24 toiletten!

school

Door een andere organisatie is een watertank geplaatst. Op het schoolplein zijn bomen en planten geplant.
Kortom, het gaat dus goed op onze school !

 

Heerhugowaard, oktober 2015

Ton Apeldoorn

 

Nieuwsbrief 13 – november 2014

Nieuwsbrief nr. 13: Verslag bezoek aan de school in Luzira, Oeganda, in november 2014

Zondag 29 november zijn Lia en ik, na een bezoek van 3 weken, uit Oeganda gezond en wel teruggekomen. Een week eerder zijn vier mensen van onze groep van 8 teruggaan en samen met ons de overige twee. Het bezoek aan de school en de reis door het land heeft op iedereen weer een diepe en onvergetelijke indruk achtergelaten.
Uiteraard zijn de reis- en verblijfkosten door ieder van ons zelf betaald.
Wij zijn op de school op een bijzondere wijze bedankt voor wat de sponsors en voor wat wij voor de school hebben gedaan. Vele mooie toespraken, mooie cadeaus, mooie optredens van de kinderen; het hield niet op. Onze school is door het stadsbestuur van Kampala uitgeroepen tot de beste lagere school van het district Kampala !!

Even een kort overzicht van wat is gebeurd:

    • Met de nieuwe directeur Charles Tamale hebben wij een heel goed contact gehad. Wij hebben er alle vertrouwen in dat hij de komende jaren de school goed zal leiden. Hij heeft ons een brief gegeven met onder meer een overzicht van alles wat met onze steun de afgelopen jaren op school is gedaan.
    • Er zijn door de lokale timmerman 12 nieuwe boekenkasten gemaakt. Hierdoor kunnen de schoolboeken in de lokalen blijven zodat ze optimaal worden gebruikt.

    • De 52 gebroken glazen ramen zijn vervangen en alle houten en glazen ramen zijn voorzien van sluitwerk.
    • Er is uitgebreid gesproken over de offertes voor het vernieuwen van de daken van de resterende klaslokalen (de anderen daken waren in 2013 al vernieuwd). Vermoedelijk zullen deze lokalen in de maand mei 2014 van nieuwe golfplaten en worden voorzien en zullen de verrotte houten balken worden vervangen.
    • De door ons van de sponsors van de schoolkinderen meegebrachte cadeaus zijn aan de kinderen gegeven. Sommige kinderen hebben nieuwe schooluniformen, schoenen en rugzakken gekregen.

    • Het door de sponsors voor 2014 nog te betalen schoolgeld is door ons contant betaald.
    • Tot ons genoegen hebben wij geconstateerd dat de school zelf ook initiatieven heeft genomen om met eigen middelen de school op te knappen

    • De door ons meegebrachte kleding is onder meer onder de leerkrachten van de school verdeeld.
    • De door ons meegebrachte lap-tops zijn door ons geïnstalleerd. Er is een router aangeschaft zodat de computers op school op het draadloze netwerk kunnen worden aangesloten.
    • De lap-tops en computers zullen worden gebruikt om de leerkrachten en uiteindelijk ook de. kinderen hiermee vertrouwd te maken.

Omdat Lia en ik de indruk hadden dat kinderen van andere scholen naar onze school zijn gegaan (er was in korte tijd een toename van ruim 200 kinderen) hebben wij in de nabije omgeving gezocht naar andere door de overheid gesteunde scholen. Er bleek nog een school in de buurt te zijn, een katholieke school met ruim 2400 kinderen (in BBiina, 1 ½ km van de Luzira school). Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat de toename van het aantal kinderen hoofdzakelijk te wijten was aan de toename van de bevolking in de nabije omgeving.
Overigens constateerden wij op de school in BBiina dat het toiletgebouw in een zeer slechte staat was (netjes uitgedrukt). Op ons verzoek is een offerte gemaakt van een nieuw toiletgebouw. Wij komen hierop nog terug.
Namens de directeur en leerkrachten van de school bedank ik hierbij alle sponsors.

Heerhugowaard, 5 december 2014

Ton Apeldoorn

 

Nieuwsbrief 12 – febr/mrt/sept 2014

Nieuwsbrief nr. 12. Bezoek van Ton Apeldoorn in febr/maart/september 2014

Deze keer ben ik van 17 februari tot 4 maart 2014, samen met een kennis van mij, Gerard Goedhard uit Nieuwe Niedorp, naar “onze” school in Luzira geweest.

Wat is er allemaal gebeurd?

1. Nieuwe directeur
Bij aankomst op de school was er behoorlijk wat commotie. De overheid had besloten, in het kader van de transfers van directeuren van de overheidsscholen, om onze directeur Charles Dexious Mukasa bij de aanvang van het schooljaar 2014 te verplaatsen naar een andere school en een nieuwe directeur te benoemen, Charles Tamale.
Dat ging niet zonder slag of stoot. De nieuwe directeur werd niet geaccepteerd door het schoolbestuur en de leerkrachten. Op verzoek van het schoolbestuur heb ik op het stadhuis gesproken met de directeur van de Afdeling Onderwijs, er zijn demonstraties gehouden, er is veel vergaderd, maar dat alles mocht niet baten.
Uiteindelijk is de rust teruggekeerd en is Charles Tamale nu de nieuwe directeur van de school. De eerste contacten per mail met hem zijn zeer positief.

2. Elektriciteit
Tijdens mijn bezoek viel het mij tijdens donkere regenachtige dagen op dat er geen lampen branden in de klaslokalen. Kinderen achterin de klas konden het schoolbord niet meer aflezen.
Besloten werd om een lokale elektricien in te schakelen, die alle bedradingen heeft vernieuwd, in alle klassen 2 TL-lampen heeft opgehangen en nieuwe schakelaars heeft gemonteerd. Ook werd de schoolbel weer gerepareerd. De vreugde onder de kinderen en leerkrachten was groot toen de verlichting weer na lange tijd tijdens donkere uren in gebruik werd gesteld.

3. Schoolgeld
Het schoolgeld voor het nieuwe schooljaar 2014 voor de sponsorkinderen is berekend, er zijn kwitanties uitgeschreven en via de leerkrachten aan de kinderen gegeven. Ik heb toegezegd het totale bedrag, € 2.332, per bank vanuit Nederland naar de bankrekening van de school over te maken. Dat is medio maart 2014 gebeurd. Na wat problemen met de overboeking is het totale bedrag op de bankrekening van de school binnengekomen.

Ik heb weer van een aantal “behoeftige” kinderen, geselecteerd op advies van de klassenleraar, foto’s gemaakt. Alle sponsorkinderen hebben een brief geschreven aan hun sponsor. Deze brieven heb ik meegenomen naar Nederland en aan de sponsors gegeven.
Een aantal kinderen heb ik een schooluniform, sokken en/of sportkleding gegeven.

4. Watertank
Gerard had opgemerkt dat de kranen op de watertanks niet goed waren beschermd, zodat deze door spelende kinderen zouden kunnen worden afgebroken. Er is op advies van Gerard door lokale mensen een ijzeren installatie rond de kranen gemaakt zodat ze niet kunnen afbreken.

5. Schoolgebouw
De 2 groepen van klas 3 (ca. 180 kinderen) zaten in een grote ruimte waar vroeger een tussenwand in stond. Deze tussenwand was totaal kapot, zodat het geluid over en weer kon gaan. De lokale timmerman heeft een nieuwe tussenwand gemaakt.
In de Nursery (kinderopvang), bestaande uit 2 lokalen in een houten gebouw, zaten drie groepen kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. De kinderen van 4 en 5 jaar zaten in een ruimte.
In deze ruimte is door de lokale timmerman een tussenwand en een nieuwe buitendeur gemaakt.
Voor het schilderen van de buitenmuren is door mij geld achtergelaten.
In de Nursery zijn door de lokale timmerman twee nieuwe schoolborden en twee staande kasten gemaakt.

6. Apparatuur
Aan de secretaresse Lydia en aan leraar Mathius heb ik, voor hun goede werk op school, een laptop en een modem gegeven. Op deze manier leren zij met een computer om te gaan en kunnen zij beter met ons communiceren.

7. Afvalberg
Het afval van de school wordt elke dag verzameld, op de afvalberg gegooid en vervolgens in brand gestoken. Omdat niet alles verbrandde was deze berg in de loop der jaren behoorlijk groot geworden.
Ik heb een lokaal iemand gevraagd deze berg te verwijderen. Op deze plek is, op advies van Gerard, door een lokale metselaar een stenen bak gemetseld, waar in het vervolg al het brandbare afval in wordt verbrand.
Onder de ingang naar de school was een pijp voor de doorstroming van het water van de ene kant naar de ander kant. Deze pijp was als jaren dichtgeslibd, met als gevolg dat al het afval aan de ene kant bleef liggen en bij regen over de weg heen spoelde. Ik heb een paar jongens gevraagd tegen betaling de pijp weer leeg te maken, wat uiteindelijk is gelukt. Het regenwater kan er weer doorheen.

8. Aanbouw huis
Een van de leerkrachten op school, Fortunate, woont met 6 kinderen in een klein huisje bij de school. Ik heb de lokale aannemer, nadat hij een tekening had gemaakt voor een aparte slaapkamer voor de kinderen, geld gegeven voor een aanbouw.

Totale uitgaven
In totaal is door mij op school contant uitgegeven € 7.630. Aan schoolgeld is per bank overgeboekt € 2.332. Dit schoolgeld is door de sponsors van de kinderen op de Nederlandse bankrekening van de school overgemaakt.

Kort bezoek in september
In september mocht ik met een KLM’er even op en neer naar Oeganda. Zo kon ik een hele dag op school zijn. Ik heb kennis gemaakt met de nieuwe directeur Charles Tamale (komt goed en kordaat over), ik heb het nieuwe schilderwerk bewonderd, de aanbouw van het huisje van Fortunate van binnen gezien (zie 8., wat was zij blij!), de afvalbak bekeken (zie 7.) en de in februari aangelegde bedrading van de electriciteit en tl-lampen gecontroleerd (ze 2.)

Al met al is er weer veel gedaan op school. De directeur, de leerkrachten en de kinderen bedankten mij weer voor onze hulp. Deze dank moest ik weer overbrengen aan alle sponsors.
Bij deze !!
De laatste foto’s zijn weer te zien op de website www.luziraschooloeganda.nl.

Heerhugowaard, oktober 2014

Ton Apeldoorn

Nieuwsbrief 11 – november 2013

Nieuwsbrief nr. 11. Bezoek in november 2013

Dit keer ben ik van 2 tot 19 november 2013 naar “onze” school in Luzira geweest.
Omdat ik dit keer alleen was ben ik de hele periode in Luzira gebleven (gastvrij bij de familie Lindo in het mooie Kwera Guesthouse vlak bij de school). Ik had nu de gelegenheid uitgebreid met de leerkrachten en de kinderen te praten en gewoon eens een les bij te wonen.

Wat is er allemaal gebeurd?

1. Schoolmateriaal
Net zoals in februari afgelopen jaar ben ik weer met twee leerkrachten naar een winkel in Kampala gegaan. Een sponsor had i.v.m. een huwelijksjubileum geld voor de school ingezameld. Van dat geld en geld uit onze kas hebben wij weer veel boeken en schoolmateriaal gekocht.

2. Boekenkast
Om de boeken overzichtelijk op te bergen is een lokale timmerman aan de slag gegaan om in de ruimte die als “bibliotheek” wordt gebruikt een grote boekenkast te plaatsen.

3. Schoolgeld
Het schoolgeld dat vanaf februari door de sponsors was betaald heb ik aan de secretaresse van de school gegeven.
Tijdens mijn bezoek werden op een dag meer dan 100 kinderen naar huis gestuurd, die geen schoolgeld hadden betaald. Sommige kwamen de dagen daarna met geld weer terug, anderen kwamen niet meer terug.
Ik heb weer van een aantal “behoeftige” kinderen, geselecteerd op advies van de klassenleraar, foto’s gemaakt. Voor deze kinderen hoop ik weer een sponsor te vinden die voor het nieuwe schooljaar 2014 € 50 schoolgeld wilt betalen.
Een aantal kinderen heb ik een schooluniform, sokken en sportkleding gegeven.

4. Watertank
Afgelopen februari had ik geld achtergelaten voor een nieuwe watertank van 4.000 liter. Deze is geplaatst en wordt heel goed gebruikt.

5. Shutters
Nadat begin dit jaar voor de open ramen in de klassen 1 en 3 in totaal 9 shutters door een lokale timmerman zijn gemaakt en geplaatst heb ik nu de timmerman opdracht gegeven voor de andere lokalen in totaal 24 shutters te maken. Deze zijn inmiddels gemaakt en geplaatst, zodat bij een regenbui de klassen droog blijven.

6. Daken
Vorig jaar zijn de daken van drie klassen vernieuwd en zijn er goten geplaatst om het regenwater op te vangen.
Op dit moment worden de daken van drie ander lokalen vernieuwd en worden ook weer goten en een watertank geplaatst.

7. Toilet leerkrachten
Op het schoolterrein was een toilet voor de leerkrachten en bezoekers. Dit was niet meer dan een ruimte met een gat in de grond.
Ik heb geld achtergelaten voor de verbouwing van dit toilet. Inmiddels is dat ook gebeurd en is er nu een toiletruime met een urinoir, een Frans statoilet en een wasbakje met stromend water.

8. Examens
Tijdens de eerste twee dagen van mijn bezoek was er examen voor P7, de kinderen die de school gaan verlaten. Ik was heel benieuwd hoe serieus dat zou gaan. En het ging toch serieus !!
Alle andere kinderen van de school kregen vrijaf. Van onze school deden ca. 90 kinderen examen en van twee scholen in de buurt waren ca. 30 kinderen gekomen. Twee dagen lang waren er leerkrachten van andere scholen die controle hielden op het goede verloop van de examens. ’s Morgens vroeg werden de examens met een auto van de politie gebracht. De kinderen werden verdeeld over 6 lokalen, zodat in elk lokaal ca. 20 kinderen zaten. Voordat de kinderen naar binnen gingen werden ze allemaal gefouilleerd. Ik mocht zelfs niet in de buurt van de lokalen komen. Na twee dagen was het examen afgelopen, gingen de kinderen naar huis en de volgende dag kwamen de kinderen van P1 t/m P6 weer naar school.

8. Eindejaarsfeest
Op het eind van ieder schooljaar, eind november, wordt elk jaar op school een groot dans- en zangfeest georganiseerd. Omdat ik dat anders zou missen werd het feest dit jaar iets eerder georganiseerd. Het werd een geweldig feest met 1000 schoolkinderen en ca. 500 ouders. Er stonden er paar tenten, er was een goede geluidsinstallatie en er was ook een ceremoniemeester. Dit alles werd gesponsord door een lokale stichting, Plan Uganda. Dit met de bedoeling ouders meer bij de school te betrekken. Voor mij was het heel leuk nu ook eens de ouders van de kinderen te zien. Van 11 tot 6 duurde het feest. Iedere klas deed een of meer optredens en de beste klas kreeg als prijs een geit (die een paar dagen later voor de kinderen werd geslacht en werd opgegeten).

December en januari is de grote vakantie. Begin februari 2014 begint weer het nieuwe schooljaar.

Ik voelde mij tijdens dit verblijf weer echt thuis. Iedere dag weer werd ik door de leerkrachten en kinderen bedankt voor onze hulp. Deze dank moest ik weer overbrengen aan alle sponsors. Bij deze !!
De laatste foto’s zijn weer te zien op de website www.luziraschooloeganda.nl.

Heerhugowaard, 14 december 2013

Ton Apeldoorn

Nieuwsbrief 10 – februari 2013

Nieuwsbrief nr. 10: Bezoek in februari 2013

Samen met mijn vrouw Lia ben ik dit keer van 7 tot 26 februari 2013 weer in Oeganda geweest en hebben wij weer “onze” school in Luzira bezocht.

Omdat wij dit keer met z’n tweeën waren konden wij alle aandacht aan de school besteden. Wij hebben uitgebreid met de leerkrachten gesproken. Ook hebben wij veel tijd besteed aan de kinderen van de Nederlandse sponsors, die het schoolgeld voor 2013 hadden betaald.

nb10-01Wat hebben wij allemaal gedaan?

1. Schoolmateriaal
Met de leerkrachten hebben wij gesproken over de behoefte aan schoolmateriaal. Zo bleek dat er grote behoefte was aan schoolboeken. Het gaat zo in de klassen dat alleen de leerkracht een boek heeft en de opdrachten op bord schrijft, waarna de kinderen dit in hun schriftje overschrijven en de oefeningen maken. Wij zijn met twee leerkrachten naar een winkel in Kampala gegaan en hebben veel boeken gekocht, welke boeken de kinderen kunnen gebruiken. Voor de klassen 5 t/m 7 hebben wij van een aantal uitgaven 10 boeken per klas kunnen kopen en voor de klassen 2 en 4 van elke uitgave twee boeken. Wij hebben beloofd bij ons volgende bezoek nog meer boeken te kopen. Ook hebben wij veel schoolmateriaal gekocht, zoals linialen voor het schoolbord, krijt, stiften, pennen etc.
De schoolborden in veel klassen zaten vol met gaten. Voor de reparatie hiervan hebben wij geld achtergelaten.
nb10-02Tijdens onze trip naar het zuid-westen van Oeganda hebben wij voor elke klas een rieten mand gekocht en in de klassen uitgedeeld. Deze rieten mand dient in de klas als vuilnisbak.

nb10-03nb10-042. Schoolgeld
Het schoolgeld dat door de sponsors was betaald hebben wij aan de secretaresse van de school gegeven die alles keurig in de boeken heeft genoteerd. Voor elk kind heeft zij een kwitantie geschreven. Deze kwitanties hebben wij weer in de klassen aan de kinderen uitgedeeld, zodat zij en hun ouders c.q. pleegouders weten dat het schoolgeld is betaald. Van veel van deze kinderen zijn de vader en/of moeder overleden. Voor sommige kinderen hadden wij van de sponsors kadootjes meegekregen. Ook kregen de meeste kinderen van Charles, de directeur van de school, het rapport van vorig jaar uitgereikt. Dit hadden de meeste kinderen niet gekregen omdat het schoolgeld niet was betaald. De blijdschap van deze kinderen straalden van hun gezicht af.

 

 

nb10-053. Watertank
Een aantal daken van het schoolgebouw was vorig jaar vernieuwd en het vele regenwater wordt via een goot in twee watertanks van elk 10.000 liter opgevangen.
Wij hebben nu geld betaald voor een nieuwe tank van 4.000 liter. Een nieuw project is om de oude dakplaten, die vol met gaten zitten, te vernieuwen met goten, zodat het regenwater ook in de tanks wordt opgevangen.

4. Toiletgebouwen kinderen
nb10-06nb10-07De jongens en meisjes hebben ieder een eigen toiletgebouw. De daken hiervan zijn al eerder vervangen. Nu was het tijd om de deuren te vervangen en de muren op te knappen.

 

nb10-08

 

 

 

 

5. Toilet- en douchegebouw leerkrachten
Omdat de septiktank snel vol raakte is besloten het water van het douchegedeelte apart af te voeren. Hiervoor wordt een aparte waterafvoerplek gemaakt.
nb10-09

6. Keuken
Omdat het regenwater de veranda van de in 2011 gebouwde keuken aantastte hebben wij besloten een pad met klinkers rondom de keuken aan te leggen.
nb10-10

 

nb10-117. Shutters
Tijdens onze gesprekken met de leerkrachten kregen wij te horen dat bij een regenbui (en het regent heel veel, zelfs af en toe een hagelbui) het water door de open ramen naar binnen viel. Wij hebben dat zelf ook een paar keer meegemaakt. Besloten is om voor de open ramen in de klassen 1 en 3 in totaal 9 shutters door een lokale timmerman te laten maken. Inmiddels zijn deze 9 shutters geplaatst. De andere klassen komen hopelijk de volgende keer aan de beurt.
nb10-12

8. Computerles
nb10-13Lia heeft de secretaresse van de school, Lydia, geleerd hoe ze mailtjes moet versturen en scans kan maken van de rapporten, zodat zij deze per mail naar de sponsors kan sturen.

 

 

 

9. Kleuterschool
Vorig jaar is de school begonnen met een kleuterklas (nursery). Hiervoor wordt een houten gebouw gebruikt, dat vorig jaar met ons geld is opgeknapt.
nb10-14

Al met al was het weer een nuttig bezoek en werden wij iedere dag weer door iedereen bedankt voor onze hulp. Deze dank moesten wij overbrengen aan alle sponsors. Bij deze !!

Heerhugowaard, 14 maart 2013

Ton Apeldoorn