Nieuwsbrief 18 – maart 2017

Nieuwsbrief nr. 18: Verslag bezoek aan de school in Luzira, Oeganda, van 29 maart tot 18 april 2017.

Met mijn vriend Cees van Proosdij ben ik dit keer naar Oeganda gegaan, met name om een fietssafari toer te maken, als try-out voor een toer die ik aan anderen wil aanbieden. Wij zijn een aantal dagen op de school in Luzira geweest en hebben daarnaast nog twee andere projecten bezocht.

Wij ondersteunen nu de volgende projecten:

 1. De Luzira Primary School in Luzira.
  Dit is ons eerste en ook ons belangrijkste project, dat wij al sinds 2009 ondersteunen.
  Inmiddels hebben wij voor alle klassen schoolboeken gekocht. Voor de Nursery School (de kleuterklas) hebben wij speeltoestellen gekocht.
  Omdat wij vinden dat de school inmiddels zodanig is opgeknapt en voorzien van materialen en omdat de school, met name door onze aanwezigheid, inmiddels ook op andere manieren wordt ondersteund, zijn we op het punt aangekomen om de steun aan deze school af te bouwen.
  Wij blijven de school volgen en onze sponsors in Nederland blijven in ieder geval voor ca. 100 kinderen het schoolgeld betalen.
 2. De Railway Primary School in Kampala.
  De oud directeur van de Luzira Primary School, Charles Dexious, is in 2014 overgeplaatst naar de Bukasa Primary School. Voor deze school hebben wij 50 schoolbanken laten maken. Een jaar later, in 2015, is hij overgeplaatst naar de Railway Primary School, midden in Kampala, een lagere school met ruim 1.000 kinderen.
  Voor deze school hebben wij 100 schoolbanken en voor elke klas (12) boekenkasten en prikborden laten maken. Deze school willen wij in de toekomst verder ondersteunen.
 3. King Solomon Primary school in Nukomo.
  Een oude leraar van de Luzira Primary School, Fabian Osuna, heeft met ondersteuning van anderen, een privé schooltje laten bouwen, speciaal bedoeld voor de opvang van weeskinderen. De school kreeg als naam “King Solomon Primary School” (er is in Oeganda een andere school met dezelfde naam). Fabian is de directeur van deze school.
  De school kreeg pas een licentie nadat de overheid had vastgesteld dat er voldoende boeken en schoolbanken op school aanwezig waren. Voor de aanschaf hiervan hebben wij geld beschikbaar gesteld, waarna de licentie werd gegeven. Begin 2017 is de school van start gegaan. Op deze school zitten behalve ca. 50 kinderen uit de buurt 45 weeskinderen, waarvan er 25 op de school in een zaaltje wonen.
  Wij hebben niet alleen schoolbanken, maar later ook bedden, matrassen, afrastering en een groot zonnepaneel (er is geen elektriciteit op school) voor deze school gekocht.
 4. Miriam Kaggwa
  De oud-directrice van de Luzira Primary School, Miriam Kaggwa, is in 2010 met pensioen gegaan. Wij hebben haar geholpen aan naaimachines, deze naaimachines hebben we gekregen van iemand in Nederland en we hebben ze verscheept naar Uganda. Miriam geeft vrouwen die bij haar in de buurt wonen naailes. Verder is zij in de buurt van Nukomo een schooltje begonnen met 10 kinderen.
  Voor deze school hebben wij schoolbanken en tafels gekocht.
 5. Kampala Cycling Club in Kampala
  Omdat het mij, tijdens de vele reizen met de auto door Oeganda, ook leuk leek sommige trajecten met de fiets af te leggen heb ik contact gezocht met de Kampala Cycling Club en wel met de manager van de club, Yusufu Mbaziira.
  In 2006 begon 
  Yusufu met de Kampala Cycling Club in een van de armste wijken van de hoofdstad van Oeganda. Jongens en meisjes krijgen door de training ritme in hun leven, een doel, een richting. Inmiddels is Kampala Cycling flink gegroeid en van onmisbare waarde geworden in de gemeenschap.
  Met de oprichting van Kampala Cycling kwam er een regelmaat in hun normaal wat doelloze dagen. Langzaam groeide het enthousiasme van de groep jongens en meisjes en ook de ambities. Talentvolle leden streden mee in lokale en (inter)nationale wedstrijden. Met grote hulp uit Nederland van enthousiaste vrijwilligers, de KNWU en Lola beschikt Kampala Cycling inmiddels over steeds betere kleding en materiaal en werken ze met professionele trainingsschema’s. Ook is een start gemaakt met het eerste fietskoeriersbedrijf van Oost-Afrika.

  Wij hebben aan de club (Yusufu) geld geleend om het clubhuis op te knappen en een werkplaats te maken, waar fietsen kunnen worden gerepareerd.
  De club helpt ons met de fiets- en autosafaritoer, die wij vanaf 2017 in Oeganda gaan organiseren. Deze toers zullen door leden van de club worden begeleid en de mountainbikes worden bij de club gehuurd. De aan de club verstrekte lening wordt afgelost met een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de kosten van het vervoer en de kosten van het huren van de fietsen.

 

Heerhugowaard, september 2017

Ton Apeldoorn

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *