Home > Nieuwsbrieven > Nieuwsbrief 19 – november 2017 en februari 2018

Nieuwsbrief nr. 19: Verslag bezoek aan de diverse projecten in Oeganda, in november 2017 en februari 2018.

In november 2017 ben ik met mijn vrouw Lia drie weken in Oeganda geweest. Wij hebben een groep van 6 fietsers opgevangen en deels begeleid. Deze groep heeft een fiets- en safaritour gemaakt.

Inmiddels ben ik gestart met een bedrijfje onder de naam Ton Travel Uganda, dat fiets- en safaritours in Oeganda organiseert (zie www.oegandafietssafari.nl).

In februari 2018 ben ik met drie oud FIOD-collega’s naar Oeganda gegaan en hebben wij een fiets- en safaritour gemaakt.

Beide keren heb ik onze vijf projecten bezocht.

Hierbij een kort verslag van de stand van zaken van deze vijf projecten:

 1. De Luzira Primary School in Luzira.
  Dit is ons eerste en ook ons belangrijkste project, dat wij al sinds 2009 ondersteunen.
  Er zitten momenteel ca. 1250 kinderen op de school, er zijn 25 leerkrachten en 6 man/vrouw ondersteunend personeel.
  Inmiddels hebben wij voor alle klassen schoolboeken gekocht, d.w.z. per 1 boek per 2 kinderen. Er is begin 2018 een nieuw klaslokaal gebouwd voor de kinderen van Primary 1. De kinderen van Primary 4 zijn verhuisd naar de oude klas Primary 1. Het klaslokaal Primary 4 is omgebouwd tot een staffroom. Dit lokaal wordt gebruikt door de teachers om huiswerk na te kijken, te lunchen, te vergaderen etc. Tevens is een deel ingeruimd voor het geven van computerlessen. Ook zijn in 2018 drie nieuwe ovens voor de keuken gekocht. Deze ovens zijn milieuvriendelijk en verbruiken ca. 50% minder hout. Aan alle leerkrachten en ondersteunend personeel (31) hebben wij een kleine oven voor huishoudelijk gebruik gegeven. Omdat wij vinden dat de school inmiddels zodanig is opgeknapt en voorzien van materialen en omdat de school, met name door onze aanwezigheid, inmiddels ook op andere manieren wordt ondersteund, zijn we op het punt aangekomen om de steun aan deze school verder af te bouwen. Wij blijven de school volgen en onze sponsors in Nederland blijven in ieder geval voor ca. 100 kinderen het schoolgeld betalen. Een aantal sponsors blijft de kinderen, die zij op de Primary school hebben gesponsord, ook sponsoren op de vervolg school, de Secundary school in Luzira.

 

 1. De Railway Primary School in Kampala.
  De oud-directeur van de Luzira Primary School, Charles Dexious, is in 2014 overgeplaatst naar de Bukasa Primary School. Voor deze school hebben wij 50 schoolbanken laten maken. Een jaar later, in 2015, is hij overgeplaatst naar de Railway Primary School, midden in Kampala, een lagere school met ruim 1.200 kinderen.
  Voor deze school hadden wij al 100 schoolbanken en voor elke klas (12) boekenkasten en prikborden laten maken. In 2017/2018 is geld betaald voor goten om regenwater op te vangen en 3 grote watertanks.
  Ook is in 2018 een nieuwe oven voor de keuken gekocht. Deze oven is milieuvriendelijk en verbruikt 50% minder hout. Alle leerkrachten en ondersteunend personeel (25) hebben wij een kleine oven voor huishoudelijk gebruik gegeven.
  Deze school willen wij in de toekomst verder ondersteunen.
 2. King Solomon Primary school in Nukomo.
  Een oude leraar van de Luzira Primary School, Fabian Osuna, heeft met ondersteuning van anderen, een privé schooltje laten bouwen, speciaal bedoeld voor de opvang van weeskinderen. De school kreeg als naam “King Solomon Primary School”. Fabian is de directeur van deze school.
  Begin 2017 is de school van start gegaan. Op deze school zitten behalve ca. 50 kinderen uit de buurt 45 weeskinderen, waarvan er 25 op de school in een zaaltje wonen.
  Wij hebben in 2017 niet alleen schoolbanken, maar later ook bedden, matrassen, afrastering en een groot zonnepaneel (er is geen elektriciteit op school) voor deze school gekocht.
  Ook deze school willen wij in de toekomst verder ondersteunen.In 2018 hebben wij voor de school nieuwe ovens voor de keuken gekocht. Deze ovens zijn milieuvriendelijk en verbruiken 50% minder hout. Alle leerkrachten en ondersteunend personeel (8) hebben wij een kleine oven voor huishoudelijk gebruik gegeven.
 3. God’s Grace Junior School in Gayaza
  De oud-directrice van de Luzira Primary School, Miriam Kaggwa, is in 2010 met pensioen gegaan. Zij heeft in 2016 in de buurt van Nukomo van haar pensioengeld een schooltje opgezet. De school heeft nu ca. 20 kinderen.
  In 2018 hebben wij voor de school een nieuwe oven voor de keuken gekocht. Deze oven is milieuvriendelijk en verbruikt 50% minder hout. Alle leerkrachten en ondersteunend personeel (6) hebben wij een kleine oven voor huishoudelijk gebruik gegeven.
 4. Kampala Cycling Club in Kampala
  Omdat het mij, tijdens de vele reizen met de auto door Oeganda, ook leuk leek sommige trajecten met de fiets af te leggen heb ik contact gezocht met de Kampala Cycling Club en wel met de manager van de club, Yusufu Mbaziira.
  In 2006 begon Yusufu met de Kampala Cycling Club in een van de armste wijken van de hoofdstad van Oeganda. Jongens en meisjes krijgen door de training ritme in hun leven, een doel, een richting. Inmiddels is Kampala Cycling flink gegroeid en van onmisbare waarde geworden in de gemeenschap.
  Met de oprichting van Kampala Cycling kwam er een regelmaat in hun normaal wat doelloze dagen. Langzaam groeide het enthousiasme van de groep jongens en meisjes en ook de ambities. Talentvolle leden streden mee in lokale- en (inter)nationale wedstrijden. Met hulp uit Nederland van enthousiaste vrijwilligers, de KNWU en Lola Coffee, beschikt Kampala Cycling inmiddels over steeds betere kleding en materiaal en werken ze met professionele trainingsschema’s. Ook is een start gemaakt met het eerste fietskoeriersbedrijf van Oost-Afrika.Wij hebben aan de club geld geleend om het clubhuis op te knappen en een werkplaats te bouwen, waar fietsen kunnen worden gerepareerd. De werkplaats is inmiddels afgebouwd. Er wordt nu, met geld geschonken door de KNWU, een toiletgebouw gebouwd.

  De club helpt ons met de fiets- en autosafaritour, die wij vanaf 2017 in Oeganda gaan organiseren (zie www.oegandafietssafari.nl). Deze tours worden door leden van de club begeleid en de mountainbikes worden bij de club gehuurd. De aan de club verstrekte lening wordt afgelost met een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de kosten van het vervoer, de kosten van het huren van de fietsen en de kosten van de begeleiding.

In 2018 is een bedrag van € 3.762 geschonken aan de Stichting Antonius Watoto in Kenia (www.watotokenia.nl).

Heerhugowaard, augustus 2018

Ton Apeldoorn

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*