Nieuwsbrief 8 – nov./dec. 2011

Nieuwsbrief nr. 8 actie Luzira School Oeganda, nov./dec. 2011

Heerhugowaard, 23 december 2011

Kort verslag bezoek aan Luzira
Van 25 november tot 15 december ben ik, samen met mijn vrouw Lia en onze reisgenoten uit Limmen, Aad en Gerie Koot, weer op “onze” school in Luzira/Oeganda geweest.
Wij hebben weer enorm genoten van de gastvrijheid van de Oegandezen en van het mooie land Oeganda. Wat hebben wij dit keer gedaan………….

1. Toilet- en douchegebouw
De 9 gezinnen van de leerkrachten die bij de school wonen (in totaal 52 personen) beschikten niet over toiletten. De toiletten van de school werden gebruikt, die bestaan uit drie gebouwtjes met alleen maar gaten in de grond en daaronder de septic tanks. Verder beschikten zij over drie douches. Dit waren niet meer dan een met roestige golfplaten kleine afgesloten ruimte.

nb8-1 nb8-2

Op de plek waar bij onze aankomst nog bananenbomen en een grote boom stonden, heeft onze lokale aannemer Philip met zijn mensen een gebouw neergezet van 8 bij 4 meter met 8 toiletten en 4 doucheruimtes. Onder dit gebouw is een grote septic tank gebouwd bij 4 bij 4 meter en 4 meter diep. nb8-3De toiletten en douches hebben geen eigen watervoorziening. Het douchehokje is eigenlijk alleen maar een kale ruimte zonder enige voorziening. Omdat het leidingwater erg duur is wordt gebruik gemaakt van regenwater, dat in een watertank wordt opgevangen. Dit water wordt dan gebruikt om na het toiletbezoek de handen te kunnen wassen en water in een teiltje te halen om in de doucheruimte over je heen te gieten. Bij ons vertrek was het gebouw nog niet helemaal af.

nb8-4 nb8-5

Een week later is het gebouw door Stefan Ottenbros en zijn vriendin Marieke, die toevallig in de buurt waren, officieel geopend.

2. Nieuw dak voor drie klaslokalen

nb8-6Nog voor de aanvang van het nieuwe schooljaar, eind januari 2012, zal de lokale aannemer op drie klaslokalen, die zich vlak bij de keuken bevinden, nieuwe roestvrije ijzeren golfplaten  plaatsen met nieuwe goten, genoeg om na een paar fikse regenbuien twee grote watertanks van elk 10.000 liter te vullen. Dit regenwater wordt gebruikt voor de keuken en door de kinderen, die hiermee hun zelf meegebrachte bordjes en kommen schoonspoelen.

Wij hebben uitgerekend dat dit regenwater voor een groot deel van het jaar voldoende is.
De oude golfplaten worden weer gebruikt ter vervanging van kapotte platen op het toiletgebouw van de schoolkinderen.

3. Afscheidsfeest grote vakantie
Het schooljaar in Oeganda loopt van februari tot december. De 1e week van ons bezoek was de laatste schoolweek voor de grote vakantie. In die week werden wij getrakteerd op een geweldig zang- en dansoptreden door ca. 100 kinderen. Er was een feestje georganiseerd voor de kinderen van groep 7, die de school gingen verlaten, aan alle kinderen werden rapporten uitgedeeld en tenslotte mocht ik op de laatste dag van het schooljaar op het schoolplein, waar alle kinderen en leerkrachten bij aanwezig waren, het schooljaar afsluiten.

nb8-7 nb8-8
nb8-9 nb8-10
nb8-11 nb8-12
4. Overige
Voor elke klas hebben wij een groot prikbord gekocht, wij hebben op de computer van de school een webcam geïnstalleerd, wij hebben weer veel meegenomen kleding en 20 voetballen met pompen uitgedeeld en twee laptops afgegeven. Aad heeft voetbaltraining en Lia heeft computerles gegeven. En ik heb uitgelegd hoe een nota van de elektriciteit moet worden gelezen en hoe elke maand de meterstand moet worden gecontroleerd.

nb8-15 nb8-13 nb8-14

Het waren vermoeiende, maar ook weer heel dankbare weken, waar wij alle vier meer veel plezier en genoegen aan terugdenken.

Ton Apeldoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *